Online Nasıl Almanca öğrenilir?
Online Almanca öğrenmek istiyorsunuz, fakat bu işe nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Mesele Online Almanca öğrenmek olunca belki internette oldukça kaynak mevcut, fakat bunlardan hangisi güvenilir, hangisi faydalı ve sizin ihtiyaçlarınıza hitap edebilir? Online ortamda, ek bir Almanca çalışması olarak ücretsiz hangi kaynaklardan faydalanabilirsiniz? Bunlar için hem kendi tecrübelerime dayanarak hem de öğrencilerimden aldığım geri bildirimlere göre sizi aydınlatmaya çalışacağım.Bir kere, en baştan belirtmek isterim ki, mutlaka düzenli bir şekilde giden bir Online Almanca ders programınız olmalı.İnternette, online Almanca öğrenmek söz konusu olunca, Almancaya dair çokça şey keşfedebilirsiniz, belki sadece Google aramaları sayesinde, birkaç bilgilendirici siteyle, mesela Almanca fiil çekimini öğrenebilirsiniz. Fakat bu Almancayı tam olarak öğrenip konuşmanızı sağlamaz. Ne olursa olsun, konuların arka arkaya birini tamamlayarak ve genişleyerek takip ettiği düzenli bir müfredatı olan Online Almanca derslerine her şekilde ihtiyacınız olacaktır. Öbür türlü, sadece keşif yaparak Almanca üzerine fikir sahibi olabilirsiniz ama sizi yönlendiren bir mekanizma olmadığı için de, oradan buradan edindiğiniz bilgilerle yanlış şeyler öğrenme riskiniz de var.
Şunu hiçbir zaman unutmayın, bozuk bir Almancayı düzeltmek gerçekten çok zor. Yıllarca belki binlerce öğrenciye ders vermişimdir, onların arasından bu durumda olan öğrencilere oldukça rastladım. Sonuç şu: Almanca temeli yanlış ve yetersiz olan öğrencilerin Almancalarını düzeltmek, sıfırdan Almanca öğrenenlere göre çok daha meşakkatli bir süreç oldu.Başka değinmek istediğim önemli bir konu da, Almanca sadece konuşarak ya da sadece okuyarak, ezberleyerek öğrenilmez. Aslında bu tabi ki de tüm diller içinde geçerli.
Bizim sağlıklı dil öğrenmek için aradığımız şey, birbirini tamamlayan dil unsurlarının bir bütünlük içinde olması. Mesela, bunu bir bisiklete binmeye benzetelim. Bisiklet sürebilmeniz için, bisikletinizin pedalının, direksiyonun, tekerleklerinin eksiksiz bir şekilde çalışıyor olması gerekir ve sizin de ardından dengede durmayı bilmeniz. Bu parçalardan biri eksik olursa, bisiklete binemezsiniz. İşte Almanca öğrenmek de buna benziyor. Almanca konuşmanızı ve yazmanızı sağlayacak birçok parça var. Bunlardan sadece birinde iyi olmanız, mesela iyi okumanız ya da evde anlamsızca kelime ezberlemeniz hiçbir şey ifade etmez.Yani ayrı ayrı parçaların bütünlüğü ve düzeni içinde online Almanca öğrenmek işine koyulmanız gerekiyor.
Online Almanca Dinleme Çalışması Nasıl Yapılır? Almanca Ücretsiz Kaynaklar
Online Almanca öğrenmek girişiminde bulunurken ya da kendi kendinize bir şekilde online Almanca derslerle çalışırken mutlaka dinleme alıştırmaları yapmanız gerekiyor. Bu dile alışkanlık yapmanızı sağlayacak, ayrıca telaffuzunuzu ve kelime bilgilerinizi de destekleyecek. Dinlemek, taklit demektir aynı zamanda. İyi dil bilenler, her zaman iyi taklitçilerdir. Kendi ana dilinizi de, bebekken anne ve babanızı dinleyip taklit ederek öğrendiniz. Eğer bir çocuğunuz varsa, ondaki dilsel gelişmelere tanık olmuşsunuzdur. SİZİN CÜMLELERİNİZİN AYNISINI KURUYOR, adeta büyümüş de küçülmüş gibi! Almanca dinleme becerilerinizi geliştirmek için online ortamda ücretsiz kaynak olarak Deutsche Welle çok iyi, ben de mutlaka derslerimde fırsat buldukça kullanmaya ve öğrencilerime göstermeye çalışıyorum. Deutsche Welle’nin başlangıç seviyesinde basit diyalog çalışmaları var, onlara bakabilirsiniz. Bu sizin için eğlenceli de olacaktır ama yukarıda da bahsettiğim gibi, bunu tek başına ana bir online Almanca kursu olarak yapmanız çok işe yaramaz. Böylesine bir çalışma sadece size aşinalık kazandırır biraz. Oldukça beğendiğim Deutsche Welle Deutsch Lernen mit Videos kısmını ise, mutlaka B2 ve üzeri seviyelerde Almanca bilgisine sahip olup Almancasını online ortamda geliştirmek isteyenlere mutlaka tavsiye ederim. İçerikler oldukça zengin ve güncel, sitenin arşivi geniş ve üstelik videoların hemen hemen hepsinde etkileşimli pekiştirme alıştırmaları var, böylece dinleme egzersizinde geçen kelime ve kurallar havada kalmıyor. Şunu unutmayın, havda kalan bilgi uçar gider. İsterseniz sabahtan akşama kadar Almanca bir şeyler dinleyin, bir gelişme olur ama çok yavaş olur, senelerinizi belki alır. Sizin ihtiyacınız olan etkileşim ve tekrar!Almanca nasıl kelime ezberlenir? Kelime ezberlemenin prensipleri
Yine yukarıda da bahsettiğim gibi alakasız bir şekilde birbirinden bağımsız kelime ezberlemeye çalışmayın.Hatta Online Almanca öğrenmek üzerine size yine gerçek bir örnek verecek olursam, bu sene doktor bir beyefendi benden Almanca dersi almaya başladı ve derslere başlamadan önce, bana ezber konusunda çok iyi olduğunu, kendi kendine bir sürü evde Almanca kelime ezberlediğini söyledi. Derslere başladığımızda gördüm ki, güzel kelime ezberlemiş olmasına rağmen, tek bir cümle bile kuramıyor, ağzını açıp söylediği Almanca kelimelerden hiç bir şey anlaşılmıyor. Zihni, asla kullanılmamış, bir birinden alakasız, havada uçuşan ölü bilgilerle dolduydu. Kendisine, kırılmaması için dile getirmedim, fakat bence kendi kendine ezber yapacağına hiç çalışmasaydı ya da baştan direkt düzenli bir Online Almanca kursla başlasaydı çok daha iyiydi. Kuran’dan ayet ezberlenir gibi hiçbir şey anlamadan, anlamlandırmadan dil öğrenilmez…Özetle, yukarıda da bahsettiğim gibi Almanca kelime bir içerik bağlamında öğrenilir. Bu bakımdan, online Almanca öğrenmek için Almanca seviyenize uygun yazılı ve sözlü metinlere her şekilde ihtiyacınız var. Kelimelinin kalıcılığı aslında onunla bir içerik, bir anlam silsilesi içinde karşılaşmanıza ve onu orada tekrar ederek kullanmanıza bağlıdır. Online kelime çalışmak için bazı uygulamalar belki ek bir çalışma olarak işinize yarabilir, mesela bir öğrencim beraber yaptığımız online Almanca derslerin yanı sıra, Quizlet adında bir uygulama kullanıyor, oldukça memnun olduğunu dile getirdi. Gördüğüm kadarıyla da gayet verimli.
Seviyenize uygun Almanca Okuma Kaynakları
Okuma, dil öğrenmenin en temel parçalarından biri (yukarıda bahsettiğim bisikletin parçalarını hatırlayın yine). Aldığınız ya da alacağınız online Almanca derslerin ya da online Almanca kursunun tabii ki de bol bol Almanca metin sunması gerekir size, seviyenize uygun olacak şekilde. Bu metinlerin öğrendiğiniz yeni Almanca dil bilgisi kurallarını içinde geçiriyor olması gerekir.
Mesela Almanca geçmiş zamanları (perfekt) öğrendiniz, metin bunu mutlaka geçirmeli. Mesela yan cümleciklerinden bazılarını öğrendiniz ya da öğreneceksiniz (Almancada acayip önemli bir konu bu, çünkü İngilizceye hiç benzemiyor), o zaman okuyacağınız metin bu kuralları hem içeriksel olarak hem de yapısal olarak geçiriyor olmalı.
Bu bakımdan, yapacağınız bağımsız Almanca okuma çalışması kesinlikle rastgele seçilmiş olmamalı.
Sıfırdan kendi kendinize ya da bir Online Almanca kursu yardımıyla mesela A1 seviyesini tamamladıysanız Hueber, Klett gibi yayınevlerinin ebook ya da pdf şeklinde kitapları, online satın alıp okuyun. Bu durum diğer Almanca seviyeleri için de geçerli tabii ki.
Tercih edeceğiniz kitabın kendi seviyenize uygun olmasına dikkat edin. Ne çok kolay ne çok zor olmalı. Çok kolay olursa ilerleme sağlamaz, çok zor olursa da hiç bir şey anlamadığınız için motivasyonunuz kırılır ve bu travma ile birlikte kitabı bir kenara bırakıp ‘ben bu işi yapamayacağım’ diyerek vazgeçersiniz, boşu boşuna bu kadar zorlayarak kendinize şiddet uygulamayın.
En iyi Ücretsiz Online Almanca Dil Bilgisi Kaynakları
Bu konuya da bir örnekle başlamak istiyorum. Bazen bir şekilde tavsiye ile ya da internet yoluyla Almanca dersler için telefonlar alıyorum. Bana bu sırada gelen en enteresan sorulardan biri de şu: ‘Konuşma üzerine mi öğretiyorsunuz?’. Sözlü olarak da dile getirdiğim gibi, HAYIR. Yine altını çiziyorum, yukarıdaki bisiklet örneğini hatırlayın. Bisikletin bir parçası eksik olursa, bisiklete BİNEMEZSİNİZ. O bakımdan sadece konuşarak ya da sadece kelime ezberleyerek ya da sadece dil bilgisi çalışarak ALMANCA ÖĞRENEMEZSİNİZ.
Dil bilgisi de bu parçalardan biri. Evet, Almanca öğrenip mesela iş için bir mülakatta Almanca konuşurken kimse size dil bilgisi testi yapmayacak, Alman iş vereniz size ‘Akkusativ nedir?’ gibi bir soru sormayacak.
Ama dil bilgisi önemlidir ve lazımdır, onsuz olamaz çünkü yetişkin bir zihnin bilgiyi edinmeden önce o bilgiyi rasyonalize etmesi gerekir. Yoksa bilgiyi benimseyip kabul etmez.
Şimdi bana soracaksınız ‘Ana dilimi dil bilgisi öğrenmeden nasıl öğrendim’ diye. Ana dilinizi dil bilgisi kuralları olmadan ama yapısı doğru olarak öğrendiniz, çünkü o zaman bebektiniz, bebekken sorgusuz sualsiz bir şekilde, bomboş ve tazecik zihniniz çevrenizdeki konuşmaları sünger gibi emdi ve bunu her gün, her saat her dakika ve her salise senelerce durmaksınızın yaparak anca 2 sene sonra ana dilinizde ilk cümlelerinizi kurmaya başladınız.
Şimdi ise, içi bilgiyle dolmuş taşmış, her gün internetten, sağdan soldan bilgi girdilerine maruz kalan yetişkin zihniniz rasyonelliğe ihtiyaç duyuyor ki, o bilgiyi alsın, ‘bunu sebebini anladım, tamam’ diyerek sizde kalıcı bir yer edinsin! Bunun bilimsel kanıtı ise, Noam Chomsky’de. Merak ediyorsanız, dil bilim için önemli olan bu bilim insanın yazdıklarını okuyabilirsiniz. Ama gerek de yok, ben bir filolog olarak size buradan iletiyorum.
Youtube’da mesela Almanca dil bilgisi ile ilgili konu anlatımlı videolar var, çeşit çeşit hocalar eklemiş, sağolsunlar. Bu tarz dil bilgisi konu videoları, bilgi edinmeniz için işe yarar ama ardından konuşarak, yazarak, boşluk doldurarak çeşitli egzersizlerle bunları pekiştirmeniz gerekir.
Tekrar da dil öğrenmenin en önemli prensiplerinden biridir.
Bu bakımdan, -yine söylemek zorundayım ama- sadece, evde belgesel izler gibi pasif bir şekilde konu anlatımlı Almanca video izlemeniz Almanca öğrenmenizi destekler ama Almanca öğrenmenizi, dili aktif bir şekilde kullanmanızı sağlamaz. Bakar bakar durusunuz, yine havada uçuşan bilgilere boğulur ve günün sonunda tek bir cümle bile kuramazsınız.
Sadece konu anlatımlı video izleyerek Almanca öğrenip konuşacağım diye düşünüyorsanız, üzgünüm ama yanılıyorsunuz.
Ama online Almanca kursu içeriklerinin yanı sıra, Almanca dil bilginizi geliştirmek için online ortamda bir şeyler yapmak isterseniz, size birkaç tüyo vereceğim tabii ki de:
Almanca dil bilgisinde çok önemli noktalar var, bunlar mesela praepositionlar, değişkenlik gösteriyorlar çünkü. Bunu dışında, mesela Adjektiv deklination konusu var. Almanca dil bilgisi için bol alıştırma yapmanız lazım, ki böylece sonradan yetişkin zihninize giren bilgi girdileri pekişsin, zihninize rasyonalize etme yoluyla yer edinsin. Benim beğendiğim ve güvenilir bulduğum siteler şunlar:
– Meindeutschbuch.de, (A1 ve A2 için iyi, kendi alıştırmalarımın yanı sıra bazen öğrencilerime bu siteden egzersiz veririm.)
– Nthuleen.com, gerçekten kendini Almancaya adamış bir site. Tavsiye ederim, açıklamalar İngilizce, eğer İngilizce biliyorsanız, işe yarar.
– Ayrıca Passau Üniversitesi’nden ‘Deutsch Aber Hallo’ çok iyi, seviye seviye dil bilgisi kitapları indirilebiliyor.
Bu verdiğim sitelerin hepsi ücretsiz, onun dışında internette ne olduğu belirsiz kaynaklara çok güvenmeyin. Yukarıda da bahsettiğim gibi, yanlış ve eksik edinilmiş bilgiyi düzeltmek çok zor. Böyle yarım, deyim yerindeyse ‘oradan buradan’ Almanca öğrenmeye çalışmış kişilerin Almancasını düzeltmek ÇOK ZOR.
Almanca Nasıl Konuşabilirsiniz? Almanca Eğitmeninin Önemi & Özellikleri
İşte geldik, Almancanın yazılı ve sözlü kullanıldığı, yani üretime geçtiği alana!
Yukarıda edindiğiniz parçaların bir araya gelip kullanılmasına yani.
Bisiklet örneğinde olduğu gibi, tekerlekler tamam, direksiyon ve pedallar tamam, şimdi bisikletin üzerine geçeceksiniz ve dengede durmaya çalışarak sürmeye başlayacaksınız..
Fakat bisikleti sürerken arada problemler olacak, dengeniz bozulacak, yere düşeceksiniz ya da bir yerlere çarpıvereceksiniz. Yanınızda birisi olması lazım, siz sürmeye çalışırken o da bisikleti ufak ufak yandan desteklemeli, düşmenize sebep olan unsurlar konusunda dikkatinizi çekmeli, düzeltmeli, ‘hayır öyle olmaz, direksiyonu şöyle tut’ gibi size tüyolar vermeli.
Özetle Online Almanca öğrenmek konusunda, istediğiniz kaynağı, alıştırmayı, videoyu bulursanız bulun, günün sonunda tek tek parçaların bir araya gelip bütünlük içinde Almanca konuşup yazmanız için mutlaka size yol gösteren bir Online Almanca kursu ve eğitmeniniz olmalı.
İnsan faktörü burada devreye giriyor yani, belki yarın öbür gün Online Almanca öğrenmek isterken yapay zekâ teknolojisi sayesine robotlarla konuşacaksınız ya da bilmiyorum bir şekilde birtakım konuşma araçları geliştirilir belki .
Ama siz A1 seviyesinde Almanca bilseniz bile, çevrenizde Almanca konuşmaya çalışırken sizinle Almanca iletişim kuran birileri olmalı ya da ileriki seviyelerde, mesela B1 Almanca mektup yazarken, o metni alıp kontrol eden ve size hatalarınızı açıklamalarla gösteren biri olmalı. Ben mesela öğrencilerime çok yazdırırım, ilk ünitemde bile Almanca metin yazdırırım. Çünkü öğrencimin en baştan dilde edindiği o minik parçaların ne işe yaradığını görmesi ve kullanması gerekir.
Yani online Almanca öğrenmek isterken kendi kendinize konuşup yazmanız bir işe yaramaz. Aynı kısır döngünün içinde, aynı hataları tekrarlaya tekrarlaya, boşu boşuna didinip durursunuz ve hatta kendinize zarar verirsiniz, edindiğiniz yanlış ifadeler iyicene zihninize oturur ve o yanlışı düzeltmeniz sonra çok zor olur.
Hata alışkanlık haline geldiyse sıkıntı oldukça büyüktür, geçmiş olsun!
Bu bakımdan Online Almanca konuşma ve yazma ve yol göstericilik konusunda internette bir kaynak tavsiyesi ne yazık ki size veremiyorum. Öğretmenlik karşınızdakini bilgi bombardımanına tutmak değildir. Öğretmek, anlatmak değildir. Almanca öğretmek, profesyonel olması gereken ve ciddi bir iştir.
Kendinize, size yol gösterecek (bu sadece Almanca konuşan biri olmamalı, profesyonel biri olmalı, çünkü sizin ilerlemeniz adım adım olacak bir şey ve sadece Almanca konuşan biri size hatalarınızın sebebini açıklayamaz), destek olacak becerikli bir online Almanca hocası bulun.