fbpx

FL-Deutsch

DSD hazırlık derslerimizde, sınav hazırlığı konusunda deneyimli eğitmenlerimizle öğrenciler bire bir özel derslere katılabilir ya da grup derslerimize kayıt olabilir.
Ielev, Alev, Alkev, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi Almanca eğitim veren orta öğretim kurumlarında uygulanan DSD 1 ve DSD 2 sınavları, okuma, dinleme, metin üretme ve konuşma bölümlerinden oluşup ciddi bir hazırlık gerektiren sınavlardır. Özellikle Almanya’da eğitim görmek isteyen öğrenciler için DSD 2 sınavı büyük önem taşımaktadır.

DSD 1
14-16 yaş arası gençlerin girdiği bu Almanca sınavı. İelev başta olmak üzere birçok Almanca eğitim veren kuruluş tarafından gerçekleştirilmektedir.
DSD 1 tıpkı diğer Almanca sınavları gibi, öğrenciyi yazma, konuşma, metin anlama, metin üretme olmak üzere 5 beceri üzerinden değerlendirmektedir. DSD 1 sınavının CEFR’a göre Almanca seviye denkliği A2-B1’dir.

DSD 2
Lise öğrencileri için geliştirilen bu sınav Almanya’da üniversite eğitimi görmek için oldukça büyük bir önem arz etmektedir, çünkü sınavın ölçümlediği seviyeler B2-C1 seviyeleridir. DSD 2, tıpkı diğer Almanca dilindeki uluslar arası geçerliliğe sahip olan sertifika sınavları gibi, öğrencinin dil becerilerini 4 ana koldan ölçümler.
Bu seviyeler ileri dil bilgisine tekabül etmekte olup öğrencinin Almanca dilinde hem akademik hem de günlük hayatta çoğu problemini sözlü ve yazılı bir şekilde sorunsuz olarak ifade etmesi gerektiği anlamına gelir.

dsd hazırlık

 DSD Hazırlık Ders İçerikleri Nasıldır?

Seviye tespit sınavının gerçekleştirilerek öğrencinin mevcut Almanca bilgileri ölçümlenir ve DSD için uygun seviyede olup olmadığı belirlenir. Eğer Almanca bilgisi sınav hedeflerine yakınsa, DSD hazırlık kitaplarımız ve ayrı egzersizlerimizle sınava alışkanlık kazandırılır.

Eğer öğrencinin Almanca alt yapısında temel problemler varsa ilk olarak Almanca özel derslerle öğrencinin Almanca bilgileri tazelenir ve ilerletilir.

DSD sınavında, okuduğunu anlama bölümünde birbirine yakın anlamlı kelimeleri bilmek büyük önem taşır. DSD’nin yazma bölümünde öğrenciler en çok grafik yorumlama ve Almanca makale yazma bölümünde zorlanır. Bunun için iyi bir Almanca dil bilgisi temeli ve Almanca kelime dağarcığı gerekir. DSD’nin konuşma bölümünde ise, önceden belirlenmiş bir konu hakkında öğrenciler Almanca sunum yaparlar. Almanca sunum yapmanın tüyoları, sözlü ve yazılı bölümler için gerekli olan tüm cümle ve kelime kalıplarını öğrencilerimize sunuyoruz.

Okuduğunu Anlama ve Kelime

Sınavlarda çıkan tipik kelime grupları ile metin üzerinden çeşitli alıştırmalar sürekli olarak dersler boyunca yapılır. Bu noktada öğrencinin gerekli kelime dağarcığına sahip olması, bu kelimeleri kendi metinlerinde kullanabilmesi ve eş anlamlarını bilemesine odaklanılır. Bunun için de hem bir ana ders kitabı hem de ek kelime kitapları tercih edilir. DSD sınavlarında, güncel konulara dair bilimsel metinler de söz konusu olduğundan, öğrencinin hedef sınavın seviyesine uygun güncel metinleri okuması da önemsenir.

Metin Üretme & Konuşma

DSD 1 ve 2 sınavlarının yazılı bölümlerinde belirli metinler üretilmesi gerekir. Bu metinlerde kullanması gereken dil bilgisi kuralları ve ayrıca grafik yorumlama, düşüncelerini aktarma gibi alanlarda arzu edilen Almanca kalıplar mevcuttur. Bunların kazanılması derslerde sağlanır. Gerek Almanca makale yazarken gerekse de DSD sınavında istenen Almanca sunum kısmında, belirli ifadelerin kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Örnek Sınav çalışmaları

DSD 1 ve 2 hazırlık kitapları ve kendi oluşturduğumuz materyallerle sınav ile ilgili alışkanlık kazandırılır. Öğrencinin özellikle eksik olduğu sınav bölümleri keşfedilerek geliştirilecek alanlar belirlenilir. Bu noktada öğrencinin örnek sınavları çözerek kendi taktiklerini geliştirilmesi, anlamadığı kelimeler olduğunda bile içerikten kelimenin anlamanı çıkarması ve özellikle dinleme bölümlerinde, Almanca konuşmalarda anahtar kelimeleri yakalayarak sorulara cevap vermesini önemsemekteyiz.

İELEV'deki DSD 2'ye hazırlanan öğrencimizden yorum

DSD Hazırlık eğitimlerimize dair başka sorularınız mı var?

Eğitmenlerimiz, iptal ve ödeme koşulları, içerikler ve sınav hazırlıkları gibi sorularınızı cevapladık.