fbpx
blank

Eğer yabancı dil olarak Almanca bilgilerinizi vize, iş, üniversite başvuruları ya da aile birleşimi gibi alanlarda resmi olarak belgelemeniz gerekiyorsa çeşitli kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen Almanca sınavlarına kayıt olup sınava girerek uluslar arası geçerli Almanca dil sertifikanızı alma hakkı kazanmanız gerekir. Uygulanan sınavlar, dilin kullanılacağı alan (genel, iş, akademi vb), dil seviyesi ve yaş grubuna göre (çocuk, genç, yetişkin) değişiklik gösterir. Bu noktada öncelikle sertifikayı alma sebebinizi, hedef seviyenizi belirleyip yaşınıza göre bir sınav seçiminde bulunabilirsiniz. Bu noktada yoğun talep gören Almanca sınavlarının tarihleri, kayıt durumu gibi birçok unsur da olduğunu biliyoruz. Ayrıca şunu da iletmek isteriz ki, bazı Almanca sertifika sınavları Türkiye’nin birçok sınav merkezinde gerçekleştiği gibi dijital olarak da uygulanabiliyor. Aşağıda bu konuda size önemli bilgiler ileteceğiz.

Almanca Dil Seviyeleri

Almanca seviyeleri ise, Avrupa Ortak Dil Birliği Çerçeve’sinin belirtmiş olduğu standartlara göre belirlenmektedir ve tüm sınavların da kabul ettiği standart CEFR’dır.

Tüm Almanca sertifika sınavları okuma, yazma, dinleme, konuşma bölümleri içerir. Almanca sınavlarının hepsinde bu 4 beceri ölçümü ayrı ayrı değelendirilir. İçerikler, görev çeşitleri ve puanlandırmalar sınavdan sınava değişiklik gösterir. 

İlk olarak Almanca seviyelerini açıklayarak başlayalım:

Almanca Dil Seviyeleri
Seviye Açıklama
A1 (Başlangıç) Almanca dilinde basit bir iletişim A1 seviyesi ile mümkündür. Kendinizi tanıtıp günlük konularda kısa cümleler kurabilir ve yavaş konuşulduğu takdirde karşı tarafı anlayabilirsiniz.
A2 (Temel) A2 seviyesinde günlük hayatın yanı sıra iş ve ailenizden bahsedebilirsiniz. Günlük işlerinizi halletmek konusunda hemen hemen yeterli bir seviyedir. Almanca dilinde bu seviyede mesajlaşabilirsiniz.
B1 (Orta) B1 seviyesinde daha karmaşık durumlarla başa çıkabilirsiniz. Almanca yayın kuruluşlarını takip edebilirsiniz, ana dilinde Almanca konuşan birinin söylediklerinin çoğunu anlamanız mümkün. Bu seviye aynı zamanda iş ve akademik alanlarda da Almanca kelime haznesi edinmeye başlamanız için çok uygun bir seviye.
B2 (İyi Orta) B2 seviyesi artık Almancayı hem yazılı hem de sözlü olarak daha aktif kullanabileceğiniz bir seviyedir. Bu seviyede Almanca dilinde iş ve eğitim görebilirsiniz. Almanca dilinde essay yazmaya başlayabilir, tartışma programlarını dinleyebilir ve siz de tartışmaya katılabilir, düşüncelerinizi daha karmaşık cümlelerle dile getirebilirsiniz. Kimi zaman takıldığınız ve anlamadığınız durumlar ama mutlaka vardır.
C1 (İleri Seviye) C1 seviyesinde artık Almancanın upuzun cümle ve birleşik kelimelerinin nereden geldiğini artık çözmüş olursunuz ve hatta artık kendi kelimelerinizi yaratabilir durumda bile olabilirsiniz. Almanca anlama becerileriniz oldukça ilerlemiştir, Alman medyasını rahatlıkla takip edebilir ve Almanca dilinde karmaşık tartışmalara katılabilirsiniz. Bu seviyede Alman edebiyatı eserlerinin keyfini de çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Almanca Sertifika Sınavları

Goethe-Zertifikat

Goethe Enstitüsünün sertifika sınavları en çok bilinen sınavlar arasındadır. Hem yetişkinler hem de gençler için ayrı sınav uygulamaları vardır. Yetişkinler A1’den C2’ye her seviyede sınava katılabilir, gençler için olan sınavlar ise A1’den B2’ye kadardır. Aynı zamanda yetişkinlerin katılabildiği iş yerinde Almanca kullanma bilgilerini ölçen Goethe Test-Pro da vardır. Bu sınav diğerlerinden farklı olarak bilgisayar tabanlı olarak gerçekleştirilir. Aynı zamanda dinleme, okuduğunu anlama becerilerini katılımcının verdiği cevaplara uyumlu olacak şekilde sorular yönelterek ölçer.

ÖSD

ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom) sınavı Goethe ve Telc sınavlarına oldukça benzer olmakla birlikte Avusturya Almancası için tanınan uluslararası düzeyde tanınan bir sınavdır. A1 seviyesinde C2 seviyesine kadar hem çocuklar hem de yetişkinler için sınav uygular. Genel Almanca sınavlarına ek olarak, yetişkinler için B2 seviyesinde ‚Pflege und medizinische Berufe‘  (sağlık çalışanları için Almanca) ve C2 seviyesinde de ‚Wirtschaftssprache‘ (işletme dili) olmak üzere 2 sınav çeşidi de vardır.

TestDaF

TestDaF, Almanya’da üniversitede okumak ya da çalışmak için katılınılan bir sınavdır. B2 ve C1 seviyelerine denk gelir. TELC C1 Hochschule ile benzer olan bir sınavdır. Bir üniveristeye kabul için bu sınava girmeniz gerekiyorsa sizden beklenen puanları bilerek hazırlanmanız gerekir. Bazı üniversitelerde B2 seviyesi mesela dinlemede yeterli iken bazılarında ise C1 beklenmektedir. TestDaF’ın ayrıca dijital versiyonu da vardır. O da aynı seviyelere denk gelir, fakat klasik TestDaF sınavına göre okuma, konuşma ve dinleme bölümleri daha fazla bölümden oluşmaktadır ve daha detaylı bir şekilde dil becerilerini ölçer. Bu bakımdan TestDaF sınavına kayıt olurken klasik mi yoksa dijital versiyonuna mı başvurduğunuzdan mutlaka emin olmalısınız çünkü ikisi her ne kadar aynı seviyede olsalar da farklı şekilde hazırlanılması gereken sınavlardır.

telc (The European Language Certificates)

TELC, Goethe’ye alternatif bir sınavdır, fakat sınav çeşitleri daha fazladır. Yetişkinler için A1 seviyesinden C2 seviyesine kadar, çocuk ve gençler içinse B2 seviyesine kadar sertifika sınavları sunmaktadır. Almanya’ya göç gibi konularda ,TELC Deutsch A1 für Zuwanderer‘ sınavını tercih edebilirsiniz. A2, B1, B2, C1 seviyelerinde Deutsch für den Beruf (mesleki Almanca) sınavları vardır. TELC sınavlarından ama en çok üniversite kabulleri için Telc C1 Deutsch Hochschule, sağlık alanında Almanca konuşulan bölgelerde çalışabilmek içinse ‚Telc Deutsch B2-C1 Medizin (Fachsprachprüfung olanı var da) sınavları tercih edilir.

DSD

DSD (Deutsches Sprachdiplom) DSD 1 ve DSD 2 olmak üzere 2 ayrı sertifika sınavıdır, ikisi de gençlere yöneliktir ve Türkiye’de Almanca eğitim veren liseler tarafından tabi tutulur. DSD 1 sınavı A2-B1 seviyelerine denk gelmektedir, üniversite başvurularında herhangi bir rolü olmaz. Fakat DSD 2 sınavı B2-C1 seviyelerindedir, TestDaF ve TELC C1 Hochschule ile benzerdir. Sınav içeriği üniversite hayatına yöneliktir, sözlü kısmı sadece 1 adet sunumdan oluştuğu için bu sınavlara göre çok daha kolaydır.

DSH (Deutsches Sprachdiplom für den Hochschulzugang)

DSH sınavı tıpkı TestDaF ve TELC C1 Hochschule gibi üniversite hayatına yönelik bir sınavdır. Bu sınav farklı seviyelerde olur ve üniversitede başvurulan bölüme göre içeriklere sahip olabilir (Fachsprache). Üniversiteler bu sınavları kendileri uygularlar. Mesela Köln Üniversitesi’nin kendi uyguladığı sınav formatı Heidelberg Üniversitesi’nden farklıdır. Aynı zaanda Heidelberg Üniversitesi tüm seviyelerde sınav uygularken Köln üniversitesi sadece B2-C1 seviyelerinde sınav uygular. Özetle bunun için üniversitenizden bilgi alarak ilerlemeniz gerekir. Almanyadaki üniversitelerin DSH örnek sınavları  için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Sınavlar ve Seviyeler
Sınav Adı Seviye Aralığı Yaş Alan
Goethe-Zertifikat A1 - C2 Yetişkinler Genel Almanca
A1 - B2 Çocuk ve Gençler Genel Almanca
Goethe Test-Pro A2 - C1 Yetişkinler İş yerinde Almanca
ÖSD A1 - C2 Yetişkinler Genel Almanca
A1 - C2 Çocuk ve Gençler Genel Almanca
B2 Yetişkinler Sağlık Çalışanları için Almanca
C2 Yetişkinler İşletme Dili
TestDaF B2 - C1 Yetişkinler Üniversite ve İş hayatı
telc A1 - C2 Yetişkinler Genel Almanca, Mesleki Almanca, Üniversite
A1 - B2 Çocuk ve Gençler Genel Almanca
DSD 1 A2 - B1 Gençler Genel Almanca
DSD 2 B2 - C1 Gençler Üniversite hayatına yönelik
DSH B2 - C1 Yetişkinler Üniversite hayatına ve bölümlere yönelik